THE BEST LICORICE EVER. WITH LOVE, WITHOUT GLUTEN AND GELATIN

LAKRITS - EN FRAMGÅNGSSAGA FRÅN HOLLAND

dropmaker Willem Klepper

1990

Klepper Sr. öppnar sitt godisstånd på en marknad i Alkmaar. Trots det kalla, hårda vädret trängs många människor runt det.

1991

Hurra! Storken kom på besök. Det är en pojke!
Är han inte söt?

Dropmaker Huub Klepper
2015 Lakrits

2015

Klepper Sr.'s godisstånd firar sitt 25-årsjubileum på marknaden, så tillsammans med Klepper Jr utvecklar de en speciell jubileumsutgåva av Den bästa lakritsen någonsin. Det ska vara den godaste lakritsen någonsin. En söt lakritssmak med en gnutta krydda och en trevlig bit.

Det är ren tur när resultatet visar sig innehålla varken gluten eller gelatin. Klepper & Klepper sa enligt följande: det var inte bara den mest utsökta lakritsen någonsin, det var Den bästa lakritsen någonsin.

2017

Från hela landet kommer folk för att prova Den bästa lakritsen någonsin. Så Klepper & Klepper bestämmer sig för att Den bästa lakritsen någonsin förtjänar en större publik än bara marknaden för Alkmaar. Från och med nu kan du köpa detta i specialbutikerna nära dig.

de beste zoete drop ooit
2017 Lakrits
2018 Lakrits
de beste zoute drop ooit

2018

Två års sökande senare och Klepper & Klepper hittar det bästa saltet i världen i Keltiska havet. Därefter blir Den bästa salta lakritsen ett faktum.

zoete drop stapel

2019

Fråga: Var hittar du den bästa honungen i Nederländerna?

Svar: i Hollandse Biesbosch. Och sedan 2019 kan du hitta den i Den bästa honungslakritsen också.

2019 Lakrits
2020 Lakrits

2020

Sökandet efter det bästa lagerbladet i Nederländerna tar slut på norra Brabants sydvästra spets. Uppenbarligen hamnar Nederländernas bästa lagerblad i Den bästa lakritsen någonsin.

Dessutom vågar Klepper & Klepper kasta en trevande blick över gränsen, med start i Finland och Kanada. Därefter följt av Danmark, Norge, Tyskland och England.

2021

Ny förpackning! Och inte vilken förpackning som helst, utan de som är gjorda av återanvändbara material. För att säkerställa att du vid varje tillfälle vet att du gör ett miljömedvetet val genom att köpa Den bästa lakritsen någonsin, hittar du nya hållbarhetsetiketter på förpackningen. Med andra ord har denna lakrits har allt som du kan önska dig.

Licorice
dropmakers2022 Lakrits

2022

Trumvirvel. Det är en ny smak påväg. Men det är allt vi kan säga just nu.

Honingdrop

Met liefde

De ingrediënten van De Beste Drop Ooit zijn van de beste kwaliteit. Dat spreekt voor zich. Hoeven we eigenlijk niet te vertellen. Het extra ingrediënt is liefde.

Verrukkelijk vegan

De varianten volzoet, mildzout en laurier krijgen het V-label (met de V, van Vegan). De honingvariant mogen we ‘vegetarian’ noemen, omdat je voor honing bijen nodig hebt.

Vrij van gluten

De Beste Drop Ooit is glutenvrij. Dit betekent dat De Beste Drop Ooit wordt geproduceerd in een omgeving waar nooit producten met gluten verwerkt worden. Dat proef je niet...

Lekker lokaal

We liggen liever niet op plekken waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen, maar op plekken waar ze lekkere dingen kopen. Lekkere dingen zoals De Beste Drop Ooit.

Zoete drop
de beste zoete drop ooit
Süt Lakrits

HISTORIEN OM DEN BÄSTA LAKRITSEN NÅGONSIN

Historien om Den bästa lakritsen någonsin börjar 2015. Tja, nej, den började faktiskt 1990 när Klepper Sr. (som fortfarande hette Willem Klepper sedan Klepper Jr. inte hade fötts ännu) öppnade en butik på marknaden i Alkmaar.

År 2015 hade Klepper Sr. redan funnits på marknaden i 25 år. Så för tillfället ville han skapa den mest utsökta lakritsen någonsin för att erbjuda det till sina kunder. Med all sin erfarenhet visste han vad han gillade, och ännu viktigare vad hans kunder gillade: söt lakrits med en smak av salmiak för att göra den till en salt och trevlig bit. Inte för hård, inte för mjuk. Vi tycker om att betrakta den som en nostalgisk bit, en påminnelse om apotekslakritsen av tider som är förbi.

Han la ner ingredienserna på papper och tillsammans med Klepper Jr gav de sig av till en lakritstillverkare. Efter en tid av experiment med mätningar och torktider lyckas de äntligen: Den mest utsökta lakritsen någonsin är redo att säljas.

KLEPPER & KLEPPER DELAR UT

Deras plan är att ge bort 1200 påsar. Men de 1200 påsarna är slut på nolltid. Klepper & Klepper verkar ha guld i sina händer, svart guld. Klepper Sr:s kunder är helt överens med honom; Detta är verkligen den bästa provsmakningen av lakrits någonsin. Folk återvänder och kommer från hela landet. Då och då stöter du på en vilsen man från Nya Zeeland (200 km bort!), och de älskar lakrits där också. Tyvärr var Klepper Sr. tvungen att göra folket besvikna. Den bästa lakritsen någonsin var en jubileums lakrits. Den kommer aldrig tillbaka. 

Men det var utanför Klepper Jr. beräkningar…

drop zonder gelatine
zoete drop stapel
glutenfri Lakrits

INGET GLUTEN ELLER GELATIN, MEN EN HEL DEL KÄRLEK

Klepper Jr. insåg att det fanns mer i den här lakritsbiten. Mycket mer. Särskilt eftersom den saknar två saker: gluten och gelatin. Receptet innehåller inte gelatin. Och den vetestärkelse som normalt används vid framställning av lakrits har ersatts av potatisstärkelse, vilket också gör den glutenfri.

Denna lakrits, som Klepper Jr. förstår det – han har studerat kommersiell ekonomi, vilket innebär att han verkligen förstår dessa saker och ser dess möjligheter – kommer vid exakt rätt tidpunkt. Inget gluten eller gelatin, men en hel del kärlek: det är precis vad folket vill nuförtiden. Och de tar gärna en liten omväg för att få den.

DEN BÄSTA LAKRITSEN NÅGONSIN

Kleppers godis (som den bästa provsmakning av lakrits någonsin kallades för) behöver sin egen förpackning och ett namn som berättar för människor vad de kan förvänta sig; ett namn som talar till fantasin hos människor som aldrig ens har hört talas om Klepper Sr.:s marknadsstånd. Klepper & Klepper bestämde sig efter mycket övervägande för vad man skulle kalla detta söta och välsmakande godis. Det här är verkligen den bästa lakritsen någonsin. Inte mer, inte mindre.

Efter att de hade fått en förpackning gjord för att säkerställa att Den bästa lakritsen någonsin får precis rätt mängd “torrhet”, ger sig Klepper Jr. ut för att få ut lakritsen till de bättre specialistbutikerna. Hans metod är lika enkel som vågad. Han vet att när folk har smakat det, kommer lakritsen att sälja sig själv. Han lägger några lådor i bagageluckan på sin bil och besöker specialistbutikerna som han tycker borde sälja deras lakrits. Han ger varje ägare en låda och säger: “Prova. Om du vill ha mer, vet du var du kan hitta mig. Han lämnar över sitt visitkort och går ut ur butiken, i vetskap om att han kommer att få ett samtal och be om några fler lådor inom några dagar senare.

schep drop
drop
Zoete drop
dropstad
zoute drop

FINNS I HELA NEDERLÄNDERNA

Nu, inom ett år, har Den bästa lakritsen någonsin blivit tillgänglig i hela Nederländerna. Du kan dock inte hitta den i mataffären ännu. Regelbundet är vi i telefon med stormarknader, eller hittar ett e-postmeddelande i vår inkorg där de säger att Den bästa lakritsen någonsin inte kan saknas på deras hyllor. Klepper & Klepper vägrar vänligt erbjudandena varje gång. De föredrar att den bästa lakritsen någonsin får behålla en del av sin exklusivitet. Och de vet: när det är på hyllorna i en stormarknad, kommer de förr eller senare att försöka annonsera med specialpriser. Det blir inga specialpriser för Den bästa lakritsen någonsin. Det finns inget behov av det, vår lakrits är speciell nog som den är. Som en god cigarr kan Den bästa lakritsen någonsin avnjutas mest genom att sitta i din favoritstol. Vad är mer speciellt än det? För närvarande finns vår lakrits i 2500 butiker. I Nederländerna, alltså. Men Den bästa lakritsen någonsin är inte bara tillgänglig i Nederländerna längre.

NÄSTA KAPITEL:
DEN BÄSTA LAKRITSEN NÅGONSIN

Efter att Den bästa lakritsen någonsin, som den kallas för, nått nationell täckning, är det dags för nästa kapitel. Den bästa lakritsen någonsin förtjänar en salt upplaga. Och som Klepper Sr. vet är det ingen lätt uppgift, eftersom lakrits ofta blir för salt. Salt lakrits torkar också ut snabbt, vilket gör det lika hårt som en sten. Så förutom det perfekta receptet måste du experimentera med torktiderna.

Men innan han gick in i lakritslabbet för att experimentera gav sig Klepper & Klepper ut för att söka efter det bästa saltet i världen. Så småningom hittar de det i oraffinerat keltiskt havssalt. Detta skördas för hand och är rik på mineraler. Enligt vissa betyder det att det är bra för blodtrycket. Andra tycker att det är nonsens. Men nonsens eller inte: det är den perfekta basingrediensen för Den bästa salta lakritsen någonsin. Dags att besöka labbet.

Det tar lite tid för Klepper Sr. att vara nöjd med resultaten. I det här fallet är ordet “lite” århundradets underdrift. Det tar så lång tid och Klepper & Klepper har reviderat de ursprungliga planerna så många gånger att lakritstillverkaren Klepper & Klepper så småningom hotar att kasta in handduken och ge upp. Klepper & Klepper, å andra sidan, framhärdar: deras lakrits skulle vara perfekt. Då och då vänder de sig till marknaden med ett parti för att se hur det tas emot av allmänheten.

zoute drop
zoute drop
zoute drop
Saltlakrits Lakrits
Honung Lakrits

DEN BÄSTA HONUNGSLAKRITSEN NÅGONSIN

Framgången för Den bästa lakritsen någonsin går inte obemärkt förbi. Fler och fler tidningar och (fack) tidskrifter skriver om den. Publiciteten går blixtsnabbt. Butiker lägger lådor med Den bästa lakritsen någonsin bakom sina fönster för att locka kunder. Till och med Telegraaf, en stor holländsk tidning, gör en utarbetad artikel om Den bästa lakritsen någonsin. 2019 bestämmer sig Klepper & Klepper för att det är dags för en ny utmaning. Och det kan mycket väl vara deras största utmaning hittills: att skapa Den bästa honungslakritsen någonsin.

Hur många typer av honunglakrits finns som verkligen är utsökta? Inte så många. Precis som med salt lakrits är torktiderna för honungslakrits avgörande om du inte vill att lakritsen ska bli för svår att tugga. Och om du inte får receptet rätt blir det lätt för sött. Annars känner du inte ens av honungen. Sammantaget var det dags att köra igång lakritstillverkningen av Klepper & Klepper lakrits igen. 

Först måste de dock hitta den bästa honungen i Nederländerna. Klepper & Klepper hittade den så småningom i Biesbosch, hos en liten, oberoende biodlare som producerar sin honung på ett biologiskt sätt. Han gör detta utan användning av kemikalier eller bekämpningsmedel och tar hänsyn till växternas och binas livsmiljö. Så, glada bin, glad natur och en glad Klepper & Klepper. Och därför kan du också vara lycklig. Eftersom tanken ensam att denna lakrits är helt biologisk redan gör att den smakar så mycket bättre. Erkänn det. Men att förvandla naturvänlig honung till lakrits skulle vara nästa steg.

Nästa steg tog naturligtvis mycket lång tid, men till slut lyckades vi. Den 20 maj 2019, på Världsbidagen, blev Den bästa honungslakritsen någonsin ett faktum. Naturligtvis innehåller den inget gluten eller gelatin heller, men det innehåller 12% ren honung från Biesbosch.

ÖVER GRÄNSERNA

I slutet av 2019 bestämmer sig Klepper & Klepper för att det är dags att titta över gränsen. För att ta ett lakritsland som Nederländerna med storm är bra, men att få med resten av världen att gilla denna lakrits är desto bättre. Vi kanske är ett unikt land, men det är lite konstigt att ingen annan älskar lakrits som vi gör. De andra länderna älskar lakrits också, de vet bara inte det ännu. Och anledningen till att de inte vet är för att de inte har smakat på Den bästa lakritsen någonsin. 

I början av 2020 spred Klepper & Klepper ordet. Många länder var intresserade. Det fanns bara ett problem: det var denna period som ett litet virus gav sig till känna. Det lilla viruset skulle göra ett stort intryck på den globala handeln. Men Klepper & Klepper höll ut. Den bästa lakritsen någonsin börjar sin internationella resa i Finland. Kanada följer snart efter. Sedan gjorde Danmark, Norge, Tyskland och England det också. Vi förutspår: det kommer inte att dröja länge förrän hela världen fastnar för Den bästa lakritsen någonsin.

Laurierdrop

DEN BÄSTA LAGERBLADSLAKRITSEN NÅGONSIN

När Klepper & Klepper tittade över gränserna siktade de också på att utveckla Den bästa lagerbladslakritsen någonsin. Detta var ett annat fall där det inte finns någon riktigt läcker lagerbladslakrits. Det är precis den typen av utmaning som Klepper & Klepper är mer än villiga att sätta tänderna i. På så sätt kan du snart sätta tänderna i resultatet. I det här fallet, Den bästa lagerbladslakritsen någonsin. 

På grund av lagerbladens helande egenskaper har lagerbladslakrits aldrig helt försvunnit. Lagerbladslakrits är bra mot små sjukdomar som förkylning, ont i halsen eller till och med för livlöst hår. Dessutom har denna lilla underliga växt också en lukt av oövervinnlighet, eftersom de gamla romarna gillar att bära kronor av lagerblad när de hade vunnit eller erövrat något (eller när de ville låtsas att de hade). Men riktigt läcker lagerbladslakrits fanns inte ännu, enligt Klepper & Klepper. »Så jag antar att det är upp till oss då», sade Klepper Sr., som aldrig vände ryggen åt att rätta till ett fel.

Deras sökande efter ren lagerbladsolja slutade i det sydvästra hörnet av Norra Brabant vid en biologisk lagerbladsuppfödare. Efter månader av experiment med receptet och torktiderna (och gjort marknadsundersökningar) satte de äntligen Den bästa lagerbladslakritsen på den nederländska marknaden i slutet av augusti 2020. Början på en oundviklig segermarsch.

DE BÄSTA KAMPANJERNA NÅGONSIN

Klepper & Klepper tar varje chans de får att uppmärksamma Den bästa lakritsen någonsin, på alla sätt som de kan. Fler och fler fans samlas på Instagram för att följa resan med Den bästa lakritsen någonsin. Under 2019 utvecklade Klepper & Klepper en speciell tennbehållare för att passa två lakritspaket. Den bästa tenn någonsin vinner omedelbart Förpackningspriset 2020. Samma år lanserade vi Den bästa lakritskollektionen någonsin, tillgänglig i de bättre grossistbutikerna. Sedan julen 2020 ingår Den bästa lakritsen någonsin i julklapparna till vårdpersonal. Dessutom kommer webbplatsen att gå live under andra halvåret 2021. 

DE BÄSTA VARORNA NÅGONSIN

I vår webbshop online kan du köpa byxor, kaffemuggar, T-shirts, kortlekar, canvasväskor, mössor och IPhone-telefonskal med … den vackra logotypen för Den bästa lakritsen någonsin. Ta en titt. Vem skulle inte vilja det?

Alles drop en eraan
Licorice

DENNA LAKRITS HAR HELA PAKETET: LÄCKERT HÅLLBART

Att kalla dig den bästa lakritsen någonsin betyder att du måste gå före andra på alla fronter. När det gällde lakritsen var det ingen tvekan om att vi var: Den bästa lakritsen någonsin innehåller inte gelatin, vilket innebär att Klepper & Klepper kan sätta veganetiketten på tre av de fyra förpackningarna. Denna etikett saknas i Den bästa honungslakritsen någonsin eftersom bin behövs för att göra honung.

Klepper & Klepper var övertygade om att även själva förpackningen måste vara “den bästa någonsin”. Så de började utvecklas. Resultatet: ett helt komposterbart paket. Ingen annan lakrits kan göra anspråk på att finnas med i ett sådant paket. Bredvid veganmärket hittar du etiketterna på FSC och Milieu Centraal, den nederländska miljöstiftelsen. Förpackningen är tillverkad av bioplast, en plast tillverkad av växtmaterial, i detta fall cellulosa.

RÖRDRÖMMAR

Sammantaget är detta historien om Klepper & Klepper och Den bästa lakritsen någonsin. Vi utesluter inte risken för fler smaker i framtiden. Ännu bättre: vi är ganska säkra på att det kommer att bli fler. År 2022 kommer Den bästa söt lakritsen någonsin, Den bästa salta lakritsen någonsin, Den bästa honungslakritsen någonsin och Den bästa lagerbladslakritsen någonsin, att få sällskap av en ny smak. Vi kan inte säga vilken smak det kommer att bli ännu (härmapor lurar överallt). För tillfället kan vi bara ge dig ett råd: håll utkik efter det på webbplatsen …

Zoete drop